Vlaamse Liga tegen Kanker: "Maak kankerbehandeling selectief"

Vlaamse Liga tegen Kanker: Maak kankerbehandeling selectief

Vlaamse Liga tegen Kanker: "Maak kankerbehandeling selectief"

Print
Als de nieuwe kankergeneesmiddelen 50.000 euro en meer kosten, wordt die zorg stilaan onbetaalbaar. De Vlaamse Liga tegen Kanker pleit zelf voor selectiviteit. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De liga vreest dat de behandeling van haar leden on­betaalbaar wordt en in het gedrang komt. Bij de nieuwste kankergeneesmiddelen zijn er die 50.000 tot 80.000 euro per jaar kosten. Als dat doorgaat, stijgen de uitgaven voor kankerbehandeling naar 2,5 tot 5 miljard euro. Dat is 10 tot 20 procent van het hele budget van de ziekteverzekering. Dat kan natuurlijk niet, er­kent de Vlaamse Liga tegen Kan­ker (VLK).

Selectiviteit

Zij zette 45 experts aan het werk­ die 44 maatregelen uitwerkten om de behandeling van kanker betaalbaar te houden. De opvallendste rode draad daarin is delicaat: selectiviteit. VLK-voorzitter Jean-­Jacques Cassiman (foto): "De druk is enorm. Elke week komen nieuwe kankerge­neesmiddelen op de markt. Alles terugbetalen en alles blijven doen wat we al deden, gaat gewoon niet. We worden gedwongen tot selectiviteit."

Is dat haalbaar en doenbaar? Ja, zegt de VLK. Vier voorbeelden. De meeste nieuwe kankergenees­middelen werken maar voor pre­cies afgelijnde groepen patiënten. Dat moet men rigoureus respecteren. De oude methode om "alle" pa­tiënten dezelfde behandeling te laten ondergaan en af te wachten of ze werkt, moeten we schrappen.

De experts menen dat de overheid criteria moet uitwerken voor de selectie van die patiënten; men mag de moeilijkste keuzen niet af­wentelen op de individuele arts en de individuele patiënt.

Belga
Foto DV

.

Nu in het nieuws