Ererector en grondlegger van UIA overleden

Emeritus professor Laurent Vandendriessche, ererector en grondlegger van de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA), is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Universiteit Antwerpen met droefheid via een persbericht.

In 1972 kreeg Vandendriessche, samen met Fernand Nédée, Camille Paulus en Jos Couturier, de opdracht om in Antwerpen een nieuwe universitaire instelling op te richten. Die nieuwe instelling moest de tweede en derde cyclus aanbieden, het vervolg op de bestaande kandidaatsopleidingen op UFSIA en aan het RUCA. De uitbouw van het wetenschappelijk onderzoek was een tweede taak. Vandendriessche was al vele jaren vertrouwd met de academische wereld aan de Universiteit Gent. Vanuit die ervaring bouwde hij de Universitaire Instelling Antwerpen uit.

"Hij implementeerde innovaties die later ook elders ingang zouden vinden: departementen in plaats van leerstoelen, een trimestersysteem in plaats van het jaarsysteem, inspraak van studenten…", blikt Paul Van Remoortere, erevoorzitter van de UIA, terug.

Universitair Ziekenhuis

Als gewezen decaan van de Gentse Faculteit Geneeskunde was het voor Vandendriessche evident dat de Antwerpse Faculteit Geneeskunde niet zonder universitair ziekenhuis kon. Samen met Fernand Nédée zorgde hij voor de oprichting van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In 1979 oordeelde prof. Vandendriessche dat zijn opdracht als stichtingsrector er op zat, en keerde hij terug naar Gent.

"Vandendriessche was een pionier op alle vlakken, een voorbeeld voor iedereen die met het beheer van een universiteit, en met het academisch onderwijs en onderzoek bezig is", zegt prof. Christine Van Broeckhoven, voor wie Vandendriessche een leermeester was. "We nemen afscheid van een gedreven, vrijdenkend en inspirerend academicus die mee de belangrijke bouwstenen voor de huidige, moderne en vooruitstrevende Universiteit Antwerpen heeft gelegd."

Vandendriessche overleed op 20 oktober. De afscheidsplechtigheid heeft inmiddels plaats gehad in intieme kring.

Foto: UA

Nu in het nieuws