1 / 2

Amerikaans Congres wil superspionnen aan banden leggen

Voor het eerst in het aanslepende afluisterschandaal maken Amerikaanse politici zich zorgen over het bespioneren van bevriende buitenlandse staatshoofden. Senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de machtige inlichtingencommissie van de Senaat, zei dat ze “radicaal gekant is tegen het afluisteren van bevriende naties”.

fvranckx

Tot nu toe gold de senator uit Californië als de belangrijkste bondgenoot van de National Security Agency (NSA), de inlichtingendienst die centraal staat in het schandaal. Feinstein (foto onder) kondigde een totale evaluatie van alle afluisterpraktijken aan.

Zondebok

Intussen probeert het Witte Huis de schade te beperken. President Obama wringt zich in alle mogelijke bochten om te bewijzen dat hij niet op de hoogte was dat zijn superspionnen ook de gsm van de Duitse kanselier Angela Merkel aftapten.

Gisteren moesten de chefs van de inlichtingendiensten zich voor een vijandig Congres verantwoorden over hun praktijken. De inlichtingendiensten nemen het echter niet dat zij de zondebok in het afluisterschandaal worden. Zowel het Witte Huis als het ministerie van Buitenlandse Zaken waren op de hoogte van het afluisteren van bevriende buitenlandse leiders, zo verzekeren enkele anonieme inlichtingenfunctionarissen in de Los Angeles Times.

Lees ook: "Afluisterschandaal kan gevaar betekenen voor vrijhandelsgesprekken tussen VS en EU"

Lees vandaag meer in uw krant.

RH, Foto's Reuters/AFP

MEER OVER NSA

Nu in het nieuws