1 / 2

Op weg naar één officieel onderwijsnet?

Een werkgroep begint volgende week aan een huzarenstuk: het samensmelten van het gemeentelijk, provinciaal en gemeenschapsonderwijs tot één officieel net.

fvranckx

De volgende Vlaamse regering beslist. Lukt dat, dan blijven er nog maar twee grote onderwijsnetten over: het officiële en het vrije (in hoofdzaak katholieke) net. Vier politici uit evenveel partijen moeten nadenken over de toekomst van het officiële onderwijs Luc Martens (CD&V), Robert Voorhamme (sp.a), Gilbert Van Baelen (Open Vld, foto onder) en Matthias Storme (N- VA).

De werkgroep komt volgende week donderdag een eerste keer samen met minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Dan pas zal het helemaal duidelijk zijn wat de minister van de werkgroep verwacht. Maar Van Baelen heeft uiteraard wel al een idee.

"Veel steden en gemeenten hebben het financieel moeilijk en zouden hun onderwijs liever laten opgaan in het gemeenschapsonderwijs. Ook omdat er zeker in de steden concurrentie is tussen het stedelijken het gemeenschapsonderwijs. Door samen te werken kan men de beperkte financiële middelen beter inzetten, krijgen beginnende leerkrachten meer kansen en ontstaat de mogelijkheid om domeinscholen op te richten."

Lees vandaag in uw krant meer over het onderwijsdebat.

ED, Archieffoto's

Nu in het nieuws