1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

40 miljoen die Arco van Dexia eist dreigt belastingbetaler heel wat te kosten

Arco, een onderdeel van de christelijke werknemersbeweging ACW, eist een lening van 40 miljoen euro aan Dexia terug. Economen waarschuwen dat beleggers hierdoor minder snel geld willen lenen aan Dexia, waardoor de bank mogelijk weer bij de belastingbetaler moet komen bedelen.

fvranckx

780.000 Arco-leden hebben tienduizenden euro’s verloren door de ondergang van de bank Dexia. Die 780.000 mensen hadden via Arco aandelen van Dexia in hun handen. Maar die aandelen zijn vandaag bijna niets meer waard.

Arco heeft in het verleden een lening van 40 miljoen euro toegestaan aan het noodlijdende Dexia. De bank moet die lening in een hele verre toekomst terug betalen. Maar Arco eist dat geld nu ineens terug, omdat Dexia een voorwaarde voor de lening zou hebben geschonden.

Kapitaalbuffer

“Op zich is dat een klein bedrag, want Dexia moet miljarden euro ophalen op de markt om zijn schulden terug te betalen. Maar in werkelijkheid is dit wél een heel groot probleem”, zegt Ivan Van de Cloot (foto links), Dexia-specialist van de denktank Itinera.

“Bij de zoektocht naar geld moet Dexia vermelden dat Arco een eis tot terugbetaling van een lening heeft lopen. Dat kan ook andere schuldeisers van Dexia op het idee brengen om geld terug te eisen. Het risico voor beleggers om geld te lenen aan Dexia, wordt dus groter. En daar vragen die beleggers natuurlijk een hogere rente voor. Zelfs als die rente maar een klein beetje hoger wordt, zullen de kosten voor Dexia flink toenemen."

En daar dreigt de belastingbetaler dus de dupe van te worden. “Dexia heeft een kapitaalbuffer om hogere kosten op te vangen”, aldus nog Ivan Van de Cloot. “Maar Karel De Boeck, de voorzitter van Dexia, zei deze zomer dat we ons zorgen moesten maken als er ineens 50 miljoen euro extra kapitaal nodig was. Hier gaat het om 40 miljoen euro. We komen in de buurt. En niet genoeg kapitaal, betekent geld vragen aan de aandeelhouders. De meerderheidsaandeelhouder van Dexia is de Belgische staat.”

Lees vandaag meer in uw krant.

CW, Archieffoto's

Vastgoed

Jobs in de regio