Schauvliege over milieuconvenant: "Geld verschuift naar waterzuivering"

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) verzekert woensdag dat het geld van de geschrapte milieuconvenant niet verloren gaat voor de steden en gemeenten. Ze krijgen het nog steeds, maar voortaan enkel als extra subsidie voor rioleringswerken. "We leggen de focus op waterzuivering", klinkt het.

fvranckx

Een groep van 26 steden en gemeenten hekelt woensdag in een open brief het wegvallen van de milieuconvenanten. Volgens de ondertekenaars dreigen concrete acties op vlak van waterzuivering, natuurbehoud, energiebesparing, afvalpreventie en klimaat daardoor te sneuvelen.

Volgens Schauvliege zorgde de samenwerkingsovereenkomst met steden en gemeenten echter voor te veel planlast. Ook bij een afgeslankte versie zouden de administratieve verplichtingen volgens haar te omvangrijk blijven, verwijst ze naar een rapport van studiebureau Tritel.

Het geld blijft wel beschikbaar voor de lokale besturen, onderstreept de minister nog. "Hetzelfde bedrag van de milieuconvenant blijft naar de gemeenten gaan, met een vast equivalent trekkingsrecht voor gemeenten voor gemeentelijke rioleringstaken. Het komt dus bovenop de bestaande subsidies voor rioleringen, niet ter vervanging ervan."

Belga, Archieffoto PN

MEER OVER Joke Schauvliege