Burgemeester incasseert 348.000 euro uittredingsvergoeding Vlaams Parlement

Burgemeester incasseert 348.000 euro uittredingsvergoeding Vlaams Parlement

Burgemeester incasseert 348.000 euro uittredingsvergoeding Vlaams Parlement

Print
Lokeren - Er is weer ophef over een uittredingsvergoeding. Filip Anthuenis neemt ontslag uit het Vlaamse parlement en accepteert de uittredingsvergoeding van 348.000 euro (bruto), ook al is hij burgemeester van Lokeren. "95 procent van de Vlamingen zou dat ook doen", zegt hij.

De 47-jarige politicus van Open Vld zegt dat hij tot de beslissing is gekomen na overleg met zijn vrouw en twee kinderen. Hij kan dit doen omdat het nieuwe, strengere reglement voor Vlaamse parlementsleden pas na de verkiezingen van 2014 in voege zal treden: bij een vrijwillig ontslag zal dan nooit meer een vergoeding worden uitgekeerd.

Op federaal niveau is dat sinds begin deze maand al zo (daarom krijgt Stefaan De Clerck (CD&V) geen vergoeding meer). Voor Vlaanderen geldt voorlopig nog de regeling van 2011. En daar heeft Anthuenis nog eens geluk: in dat jaar is beslist dat wie ontslag neemt voor een nieuwe job, geen vergoeding meer krijgt.

Maar Anthuenis is al langer burgemeester, zodus ... Het bureau van het parlement moet de vergoeding wel nog goedkeuren, maar volgens de administratie heeft hij er recht op. "Kijk eens, ik sta recht in mijn schoenen en velen hebben het vóór mij al gedaan", zegt Anthuenis. "Ik begin nu eenmaal niet met een nieuwe job."

Als burgemeester van Lokeren heeft hij wel een jaarinkomen van zo'n 83.000 euro. "Is dat zo? Ik zou niet weten wat ik precies verdien. Maar vergeet niet dat het een tijdelijke baan is. Wat als ik over een paar jaar word weggestemd en op straat beland? Gaat u mij dan ook bellen?"

Anthuenis wijst erop dat hij de vergoeding geruisloos zou gekregen hebben als hij zijn mandaat gewoon had uitgedaan, tot aan de verkiezingen in 2014. "Na elke verkiezing krijgen tientallen ex-parlementariërs, die niet meer terugkeren, een uittredingsvergoeding. Daar kraait geen haan naar."

STANDPUNT Wie stopt de graaicultuur bij de overheid?

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

DH

Foto Geert De Rycke: Filip Anthuenis in zijn werkruimte.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio