Brandweerfactuur komt als schok

De afrekening voor brandweerkosten over de periode 2007-2011 komt als een mokerslag voor veel gemeentebesturen.

dvansant

Heel wat Antwerpse gemeentebesturen kregen recent een brief van gouverneur Cathy Berx. Het betrof de soms erg hoge afrekening voor de brandweerkosten voor de periode 2007-2011. De facturen gaan naar gemeenten die geen eigen brandweerkorps hebben, maar jaarlijks een bijdrage storten in het Provinciaal Omslagfonds.

In 2006 protesteerden enkele gemeenten tegen de kostenverdeling bij de Raad van State. Die schortte de oude regeling op. In afwachting van een nieuwe regeling bleven de gemeenten betalen op basis van de oude formule. De eindafrekening zou pas later volgen.

De nieuwe regelgeving kwam er op 14 januari 2013. Nu is de eindafrekening klaar voor 2007 tot 2011. Enkele gemeenten zoals Stabroek en Wijnegem krijgen geld terug. Maar de meeste moeten flink bijbetalen, zoals Zwijndrecht (745.248 euro) en Sint-Katelijne-Waver (614.652 euro). Meerhout kreeg met 756.561 euro de zwaarste rekening. Eerste schepen Fons Hannes (sp.a) laakt een ‘oneerlijke verdeling’, waarbij het kadastraal inkomen een grote rol speelt. Arrondissementscommissaris Luc Maes wijst erop dat ook andere factoren speelden. Gemeenten hadden voorzichtiger kunnen zijn, gelooft Maes. “Ze hadden de vorige jaren provisies kunnen aanleggen.”

Andere gemeenten zoals Ranst (193.435 euro) en Mortsel (151.728 euro) legden wel reserves aan.

Het beste nieuws kreeg Boom, dat zelf een brandweerkazerne heeft en 1.678.198 ontvangt. “Maar dit is een terugbetaling van het geld dat de gemeente de afgelopen vijf jaar heeft voorgeschoten”, relativeert Bart Smits van de dienst financiën.

SVER, JAS Archieffoto Bert De Deken: schepen Fons Hannes

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio