1 / 2

Moldavische leidde kapitein van Costa Concordia mogelijk af

De Moldavische Domnica Cemortan heeft op het proces over de scheepsramp van de Costa Concordia toegegeven dat ze een verhouding heeft gehad met ongelukskapitein Francesco Schettino.

jrosquin

"Ja, ik had een relatie met Francesco Schettino. Maar na de scheepsramp hebben we elkaar niet meer gezien", zei ze dinsdag na herhaaldelijk aandringen op het proces tegen Schettino in het Toscaanse Grosseto. Ze was aan boord van het schip geraakt zonder ticket. "Als je de geliefde bent van iemand, dan vraag je toch niet naar het reisbiljet", zei de 26-jarige vrouw.

Het cruiseschip Costa Concordia was in januari 2012 voor het Italiaanse eiland Giglio op een rots gevaren en gedeeltelijk gekapseisd. Tweeëndertig van de 4200 mensen aan boord kwamen om. Schettino moet zich daarvoor sinds juli als enige aangeklaagde voor de rechtbank verantwoorden. Cemortan zou in de ongeluksnacht bij Schettino op de brug zijn geweest. Over de rol van de blondine werd lange tijd gespeculeerd. Naar verluidt zou ze de kapitein mogelijk hebben afgeleid.

De 52-jarige kapitein zou volgens een getuigenis van maandag de snelheid van het schip voor de ramp hebben laten opvoeren. "Schettino gaf het bevel de snelheid te verhogen", zei een getuige, die tijdens de nacht van de ramp op de brug stond. De snelheid werd kort voor het ongeluk verhoogd naar 16 knopen.

Voor de rechtbank werden maandag ook geluidsbanden en videobeelden uit de ongeluksnacht afgespeeld. Ze toonden onder andere de angstige en gillende passagiers in de reddingsboten.

Belga Foto: EPA/AFP

MEER OVER Costa Concordia

Nu in het nieuws