Plaatsmeester leidt Novemberfoor in goede banen

Al veertig jaar lang leidt stadsambtenaar Bob Theeuws (64) als plaatsmeester alle kermissen in Lier en Koningshooikt in goede banen. Met de Novemberfoor, die donderdag opent, komt hieraan een einde, want Bob gaat met pensioen.

"Als plaatsmeester verzorg je de hele administratie rond de kermissen die in jouw gemeente of stad georganiseerd worden. En daar komt veel meer bij kijken dan vroeger. Vroeger deed elke gemeente zijn eigen zin, nu is er een federale wetgeving. Die verbiedt het bijvoorbeeld om standplaatsen per opbod toe te wijzen. Hiermee is de stad Lier in de jaren 80, als een van de eerste gemeenten trouwens, al mee gestopt", zegt Bob Theeuws.

"Sindsdien werken we met contracten, eerst met een looptijd van drie jaar, nu met een looptijd van vijf jaar. Dit biedt voor de foorkramers het voordeel dat ze gedurende verscheidene jaren zeker zijn van hun standplaats.

Maar ook voor de bevolking was dit een goede maatregel. Ze zorgde er namelijk voor dat de kermisexploitanten hun prijzen redelijk konden houden."

"Als plaatsmeester zorg je er ook voor, samen met de politie, dat de foorkramers op het juiste tijdstip de kermispleinen oprijden en dat ze hun toegewezen plaats innemen. Dat verloopt altijd zeer vlot, ook al omdat ze vooraf allemaal een uitgetekend plan toegestuurd krijgen. Eens de kermis open is, is het grootste werk voorbij. Wel moet ik dan nog een controle uitvoeren op de woonwagens die op de kermispleinen staan en hiervoor een retributie ontvangen."

Novemberfoor, van 31 oktober tot 19 november op de Grote Markt, het Zimmerplein en de parking Gasthuisvest.
Chris VAN ROMPAEY
Foto: Dirk Vertommen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio