Bouw biogasinstallatie op Linkerscheldeoever van start

Bouw biogasinstallatie op Linkerscheldeoever van start

Bouw biogasinstallatie op Linkerscheldeoever van start

Print
Beveren-Waas - Aan het Deurganckdok in de Antwerpse haven is dinsdag de officiële start gegeven voor de bouw van een biogasinstallatie voor terminaluitbater DP World/Antwerp Gateway. De installatie past in het voornemen van de bedrijven om te zoeken naar duurzame energiebronnen "om tegemoet te komen aan hedendaagse milieu-vereisten".

De biogasinstallatie omvat drie vergistingstanks en twee opslagcontainers. Jaarlijks zal zo'n 60.000 ton aan lokaal plantaardig en dierlijk afval anaëroob worden vergist, om biogas te verkrijgen dat zo'n 22 GWh aan elektriciteit kan produceren.

De installatie heeft een productiecapaciteit van 3 MW, wat overeenkomt met één standaard, hedendaagse windturbine. Uitbreiding tot 4,5 MW is mogelijk.

"De helft van de productie gaat naar het net, en de andere helft wordt bij opstart lokaal gebruikt door de terminaluitbater Antwerp Gateway", zegt André Jurres, CEO van projectpartner NPR Energy. "Op een termijn van vijf tot zes jaar zou er 1,5 MW extra door Antwerp Gateway gebruikt kunnen worden." Dat zal afhangen van de activiteiten op de terminal aan het Deurganckdok.

Na 20 jaar terug verdiend

De installatie, de eerste in het Antwerpse havengebied, kost circa 10 miljoen euro en wordt naar schatting in augustus 2014 in gebruik genomen. Na 20 jaar zou de investering terugverdiend zijn, onder meer door de opbrengst uit groenestroomcertificaten.

NPG Energy werkt nog aan soortgelijke installaties in het Limburgse Bocholt en Peer.

In februari van dit jaar stonden in Vlaanderen volgens de Vlaamse energieregulator VREG voor zo'n 127 MW aan biogasinstallaties opgesteld.

Foto Stefaan Van Hul (Deurganckdok, met op de voorgrond Doel)

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio