Rabobank moet 774 miljoen euro boete betalen wegens fraude

Print

Rabobank moet 774 miljoen euro boete betalen wegens fraude

De Nederlandse bank Rabobank heeft schikkingen getroffen van in totaal 774 miljoen euro vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB) en het Nederlandse openbaar ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega's van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren. De Libor is een tarief voor de interbankenrente bij leningen tussen banken onderling.

Uit onderzoek is gebleken dat 30 medewerkers van Rabobank "op enige wijze" betrokken zijn geweest bij ontoelaatbaar gedrag, aldus Rabo. Sommigen hebben tussen 2005 en 2010 getracht rentetarieven te beïnvloeden, anderen waren op de hoogte of hadden dat moeten zijn. De bestuurders en commissarissen betreuren de misstanden, maar benadrukken ook dat bestuurders en hooggeplaatste managers er niet bij betrokken waren en er ook niet van wisten.

Rabobank heeft de medewerkers die direct betrokken waren bij de misstanden ontslagen. Andere kregen waarschuwingen en boetes of werden managementtaken ontnomen. Bonussen over de periode 2009 tot en met 2012, ter waarde van 4,2 miljoen euro, zijn geheel of gedeeltelijk teruggevorderd.

Van de totale boete gaat 70 miljoen euro naar het openbaar ministerie. Rabobank betaalt verder 105 miljoen pond (122 miljoen euro) aan Britse toezichthouders en 800 miljoen dollar (580 miljoen euro) aan toezichthouders in de Verenigde Staten.Ook treedt boegbeeld Piet Moerland per direct af als CEO van Rabobank al gevolg van de uitkomsten van de onderzoeken naar de fraude. Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter en zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan.

Belga, Archieffoto's AFP/ANP

.

Nu in het nieuws