Belgen verslingerd aan online gokken

De Belgen gokken de godganse dag online. Dat blijkt uit nieuw onderzoek over internetgokken. Sinds 1 januari 2011 heeft België een nieuwe wet op de kansspelen. Door die wet kwamen ook de weddenschappen, de mediaspelen en het internetgokken onder de controle van de Kansspelcommissie. Ook werd de speler beter beschermd.

jrosquin

Op een tweedaagse studiebijeenkomst vanaf vandaag in Brussel licht de Kansspelcommissie (KSPC) alvast de problemen over het internetgokken toe. Peter Naessens stelt er een nieuw onderzoek voor.

Wie gokt op het net?

In 2013 zal in België zo'n 100 miljoen keer op een legale internetwebsite worden aangelogd. Er zijn meer dan 400.000 spelers op de 41 legale websites. Twee op de drie spelers zijn tussen de 22 en de 40 jaar, maar 6,4% is boven de zestig. 72% zijn mannen. De gemiddelde inzet op het internet is 10,32 euro per spel.

Men speelt de hele week op ieder uur van de dag. Vanaf 10 uur 's morgens stijgt het aantal gokkers tot 20 uur. Dan daalt het weer, maar na 23 uur zitten nog altijd 50.000 mensen te gokken op de legale sites.

Zonder de Nationale Loterij vertegenwoordigt het online gokken bij ons 25% van de hele kansspelmarkt. Dat is veel, want het Europees gemiddeld ligt eerder rond de 10%. In vergelijking met 2012 gaan we in 2013 naar een verdubbeling van de markt.

Haalt het beleid iets uit?

Marc Callu van de KSPC: "Absoluut. Van de naar schatting 500.000 gokkers op het internet, hebben we nu 70% naar legale websites gehaald. Ons systeem is goed omdat het én de speler beschermt, maar ook omdat het de rentabiliteit garandeert voor de gokbedrijven."

Wat zijn de problemen nog?

Marc Callu: "Er moeten nog altijd belangrijke uitvoeringsbesluiten worden gemaakt en de huidige minister van Justitie doet hieraan helemaal niets. Wij krijgen 0,0% steun van haar. Er zijn inperkende maatregelen nodig, zodat de spelers beschermd worden tegen verslaving en de samenleving tegen criminaliteit en overdadig gokken."

"Gevolg van dit uitblijven van KB's is dat het maximumuurverlies op het internet niet meer gecontroleerd wordt en dat nog geen enkele server na zijn ingebruikname werd gecontroleerd. Er is ook nog geen enkele speler bestraft en geen enkel stuk (informatica)-materiaal in beslag genomen."

"Wij hebben de indruk dat de overheid haar rol als regulator van kansspelen wil opgeven en alleen maar meer inkomsten wil. Is Justitie nog geïnteresseerd in inperkende maatregelen die gokverslaving moeten tegengaan of wil men eerder de budgettaire belangen bewaken? Is justitie nog geïnteresseerd in de bescherming van de bevolking tegen verslaving aan kansspelen? Dat is de grote vraag."

Lees een uitvoerig gesprek over alle problemen rond internetgokken en het huidige kansspelbeleid op de expertenpagina van John De Wit

JDW
Nu in het nieuws