"Afluisterschandaal kan gevaar betekenen voor vrijhandelsgesprekken tussen VS en EU"

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding ziet in het NSA-afluisterschandaal een gevaar voor de vrijhandelsgesprekken tussen de EU en de VS. "Gegevensbescherming is geen bureaucratie of een douanebarrière", onderstreepte ze dinsdag tijdens een lezing in de VS.

fvranckx

"Het is een fundamenteel recht en zodanig niet onderhandelbaar." De VS hopen intussen dat het schandaal geen roet in het eten zou gooien.

Volgens Reding moeten de Verenigde Staten dringend handelen om "het vertrouwen te herstellen". "Vrienden en partners bespioneren mekaar niet", onderstreepte de vicevoorzitster van de Europese Commissie tijdens een lezing voor het Peterson Institute, een denktank.

"Er zijn uitdagingen om het verdrag rond te krijgen en er zijn zaken die het makkelijk kunnen doen ontsporen. Eén van die zaken is data en de bescherming van persoonsgegevens", aldus Reding, die waarschuwde dat het Europese Parlement het verdrag zou kunnen wegstemmen.

"Kwaliteit voor 21e eeuw"

De Verenigde Staten hopen intussen dat er geen roet in het eten komt door het schandaal. "Het zou spijtig zijn als deze zaken - hoe belangrijk ze ook zijn - ons zouden afkeren van ons gezamenlijk doel om een akkoord te sluiten van grote kwaliteit voor de 21e eeuw", zei een woordvoerder van de VS-handelsvertegenwoordiging (USTR) op voorwaarde van anonimiteit aan het Franse persagentschap AFP.

Eurocommissaris van Handel Karel De Gucht - bevoegd voor de gesprekken - liet vorige week nog verstaan dat de Commissie de gesprekken niet zal opschorten vanwege het afluisterschandaal. Dat zou te veel in eigen vlees snijden, argumenteerde hij.

Na een eerste ronde in juli, werden de gesprekken over een grootschalig vrijhandelsverdrag kort opgeschort door de 'shutdown' van de overheid in de VS.

Belga, Archieffoto PN

MEER OVER NSA

Nu in het nieuws