Cassatie verwerpt verzoek van Belkacem

Cassatie verwerpt verzoek van Belkacem

Cassatie verwerpt verzoek van Belkacem

Print
Het Hof van Cassatie heeft zopas de veroordeling van Fouad Belkacem tot 18 maanden cel bevestigd. Belkacems verzoek om het arrest van het Antwerpse Hof van Beroep te verbreken is verworpen. Cassatie volgde zijn advocaat-generaal Marc Timperman over de hele lijn.

Op 6 juni 2013 kreeg Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, 18 maanden effectieve celstraf voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims en voor belaging van Frank Van Hecke, ex-VB-voorzitter en ex-man van Marie-Rose Morel, de overleden politica van het VB.

Assisen

Belkacem vond dat zijn zaak voor assisen behandeld moest worden omdat het volgens hem een persmisdrijf was. Zo hoopte hij de dans te ontspringen, want men roept geen dure assisenhoven samen voor filmpjes op het internet. Belkacem beriep zich op een arrest van 6 maart 2012 van het Hof van Cassatie zelf. Dat vond eerder dat iedere strafbare mening die op het internet wordt geuit een persmisdrijf is. Cassatie stelt nu uitdrukkelijk dat er een geschreven tekst nodig is om van een persmisdrijf te spreken. Mondelinge oproepen en beelden vallen hier niet onder. Zij mogen door de correctionele rechter bestraft worden.

Belaging

Belkacem vond ook dat Antwerpen het begrip "belaging" verkeerd en onwettig toepaste. "Ik plaatste maar één filmpje op het internet, ik pleegde maar één daad. Bij belaging moeten er volgens het Hof van Cassatie op 21 februari 2007 altijd meerdere daden gepleegd zijn", zo stelde hij.

Cassatie vond vandaag van niet. "Ook één enkele gedraging die door haar aard niet-aflatende of steeds terugkerende gevolgen heeft waardoor iemands persoonlijke levenssfeer ernstig wordt aangetast, kan het misdrijf belaging opleveren", zo luidt het nu.

Cassatie verwierp het verzoek van Belkacem over de hele lijn en hiermee is zijn straf van 18 maanden cel definitief. Hij kan wel nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg trekken.

Lees ook: Veroordeling Belkacem moet niet verbroken worden

En: Sharia4Belgium en het persmisdrijf

JDW
Foto: Belga

.

Nu in het nieuws