Foorkramers naar Raad van State tegen verhuis Sinksenfoor

Foorkramers naar Raad van State tegen verhuis Sinksenfoor

Foorkramers naar Raad van State tegen verhuis Sinksenfoor

Print
Antwerpen - De foorkramers blijven het moeilijk hebben met de verhuis van de Sinksenfoor. Het stadsbestuur wil tegen december een nieuwe locatie vinden voor 2015, maar ondertussen trekken de foorkramers naar de Raad van State om de gemeenteraadsbeslissing, die de deal met de Zes van het Zuid bekrachtigde, ongedaan te maken. Zo schrijft Het Nieuwsblad.

De Antwerpse gemeenteraad keurde in mei het akkoord tussen de stad Antwerpen en zes bewoners goed. Daarin werd overeengekomen dat de Sinksenfoor in 2015 niet meer op de Gedempte Zuiderdokken zou plaatsvinden. Een reeks procedures voor de Raad van State zou worden stopgezet. Het akkoord bood de stad ook enkele zekerheden over de ontwikkeling van de Gedempte Zuiderdokken.

Berx

Het actiecomité OpenZuidOpen, Groen, de foorkramers en een burger vochten de goedkeuring door de gemeenteraad aan. Zij vonden het een schending van het algemeen belang. Bovendien waren ze van oordeel dat het schepencollege niet de bevoegdheid had om zo'n vergelijk af te sluiten met zes buurtbewoners.

Maar volgens Antwerps gouverneur Cathy Berx was er geen enkele juridische grond om het akkoord rond de Sinksenfoor te schorsen. "Zonder dit akkoord was er geen Sinksenfoor, waren er schadeclaims en is het statuut van de Gedempte Zuiderdokken onduidelijk", zei Berx in augustus. "De schade voor het algemeen belang was dus veel groter geweest zonder dit akkoord."

Raad van State

Francis Gruwez van OpenZuidOpen was teleurgesteld in de beslissing van de gouverneur. "Het doet mijn geloof in de democratie verder wankelen", zei Gruwez. "We gaan zeker naar de Raad van State. Het is de enige mogelijkheid om een park te krijgen op het plein."

Ook de foorkramers van de Sinksenfoor waren zwaar teleurgesteld. Nu hebben ze beslist ook om een procedure aan te spannen bij de Raad van State om de omstreden deal met de Zes van het Zuid ongedaan te maken.

"We gaan ervan uit dat de gouverneur haar beslissing in alle onafhankelijkheid heeft genomen", zegt Leon Van Passel, voorzitter van de Vereniging Der Belgische Foornijveraars in Het Nieuwsblad. "Daarom hebben we onlangs beslist om naar de Raad van State te stappen. Die gemeenteraadsbeslissing legt een eeuwigdurend verbod op om op de Gedempte Zuiderdokken een kermis te organiseren. Zelfs het stadsbestuur dat het huidige bestuur zou opvolgen, kan daar niks aan veranderen. Wij vragen ons af of dat wel wettelijk is."

Ondertussen wachten de foorkramers een nieuw gesprek af met het stadsbestuur over de toekomstige locatie van de Sinksenfoor. Tegen december wil de stad een nieuwe locatie vinden.

Foto Wim Hendrix

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio