1 / 3

Charline Van Snick: "Judo is mijn levensproject"

Sinds 7 oktober staat de wereld van Charline Van Snick stil. Die dag kreeg ze te horen dat ze op het WK in Rio positief had getest op cocaïne. En haaronderzoek toont nu echter aan dat ze de drugs niet bewust heeft ingenomen.

fvranckx

Lees ook: Tegenexpertise spreekt Van Snick vrij van cocaïnegebruik

"Ik begrijp nog steeds niet wat mij overkomt", zegt de Luikse judoka dinsdag. "Judo is voor mij een levensproject. Ik volg een ethische code. Om dan naar doping te grijpen, staat daar helemaal haaks op. Dat zou het einde betekenen van mijn dromen, mijn werk en nog vele andere dingen."

Van Snick benadrukt dat ze tot het WK, waar ze brons won, altijd negatief had getest bij dopingcontroles. "Naar Rio ging ik als medaillekandidate. Ik wist dus dat ik gecontroleerd zou worden. Wie mij kent, weet dat ik nooit zoiets zou doen."

Haaronderzoek

Het haaronderzoek van professor Jan Tytgat (KU Leuven, foto boven) lijkt haar alvast vrij te pleiten van bewust cocaïnegebruik. "Op 10 oktober hebben we een haarstaal van 28 cm bij Charline Van Snick afgenomen", legt de onderzoeker uit. "Op basis daarvan konden we een profiel opstellen voor de periode van 10 augustus tot 10 oktober. Het toxicologisch onderzoek toonde de aanwezigheid van 2,3 picogram per milligram cocaïne. Dat is tweehonderd keer minder dan de normale norm bij een cocaïnegebruiker."

Met een tweede deel van het haarstaal werd de periode tussen juni 2011 en augustus 2013 onderzocht. "Daarin vonden we geen enkel spoor van cocaïne, wat aantoont dat ze geen gebruikster op de lange termijn is."

Tytgat concludeert dan ook dat Van Snick niet bewust cocaïne heeft genomen.

"Geen polemiek"

"Ik probeer nu de hele puzzel samen te leggen van de 48 uur voor de bewuste controle op 26 augustus", aldus nog de Luikse. Als ook de tegenanalyse positief blijkt, verliest ze mogelijk haar WK-medaille. "Dat vind ik moeilijk te aanvaarden. Maar ook al gebeurt het, ik weet hoe ik ze gewonnen heb. Ik zal het resultaat altijd koesteren want ik sta recht in mijn schoenen."

Van Snick, die momenteel een voetblessure heeft, betreurde tot slot bepaalde berichtgeving in de media. "Sommigen stelden mijn professionalisme in vraag, net als de manier waarop ik met mijn carrère omga. Ik wens geen polemiek op te starten maar mensen zoals de bondsvoorzitter, mijn coach en mijn fysieke begeleider kunnen getuigen hoe professioneel ik ben."

Belga, Foto's Reuters/PN

MEER OVER Charline Van Snick

Meer sportnieuws