Woonlening weer (even) goedkoper

Wie een huis op het oog heeft, kan een hypothecaire lening beter nu dan over een jaar aangaan. De langetermijnrente is maandag onder 2,50 procent gedaald, maar volgens economisten is dat maar voor heel even. Economisten waarschuwen al een tijdje voor duurdere woonleningen.

fvranckx

Die trend is sinds midden 2013 gestart. Na een anderhalf jaar durende daling van de rente op tienjarige Belgische overheidsobligaties, die een graadmeter is voor de hypothecaire rentes, schoot die tienjarige rente ineens naar omhoog. Dat kwam - kort gezegd - door de heropleving van de Amerikaanse economie. De Europese rentes hangen van de Amerikaanse rentes af, dus werden ook de Belgische woonleningen duurder.

“De Belgische langetermijnrente is van 2 procent in mei 2013 gestegen naar 2,80 procent in september 2013”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van de bank ING. “Maar nu is die stijging eventjes gestopt. De rente staat weer op 2,49 procent, waardoor ook de hypothecaire rentes naar omlaag gaan.”

Shutdown

Dat komt omdat de Amerikaanse Centrale Bank Amerikaanse overheidsobligaties blijft opkopen omdat het economische herstel volgens hen te broos is, onder meer vanwege de shutdown, de wekenlange sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten. Daardoor blijft de rente op die obligaties laag.

“Bovendien is ook de euro duur, waardoor de producten van Belgische bedrijven duurder worden in het buitenland, en hun winstmarges dus kleiner zijn. Daardoor wordt het economische herstel weer eventjes vertraagd, waardoor de langetermijnrente ook hier daalt", aldus Vanden Houte. "Maar het is wel maar voor even, want de economische groei zal de rente de komende jaren flink de hoogte injagen."

Lees vandaag meer in uw krant.

CW, Archieffoto

Nu in het nieuws