Turtelboom: "Vanaf juni 2014 meer dan 10.000 plaatsen in gevangenissen"

Turtelboom: Vanaf juni 2014 meer dan 10.000 plaatsen in gevangenissen

Turtelboom: "Vanaf juni 2014 meer dan 10.000 plaatsen in gevangenissen"

Print
Op dit ogenblik tellen de penitentiaire instellingen in België iets meer dan 9.000 plaatsen voor gevangenen. Vanaf juni volgend jaar zou de capaciteit de 10.000 plaatsen moeten overstijgen. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) dinsdag verklaard tijdens een bezoek aan het Brussels parket. Turtelboom herhaalde dat er moet ingezet worden op het dragen van een enkelband.

Turtelboom bezoekt deze week de vijf gerechtelijke gebieden (ressorten) van het land. Dinsdagmiddag was Brussel als eerste aan de beurt. De minister stelde er de stijging van de gevangeniscapaciteit voor aan de Brusselse magistraten, in de eerste plaats aan zij die voor de strafuitvoeringsrechtbank werken, en aan de medewerkers van het Justitiehuis.

Inzetten op enkelband

Om de overbevolking in de gevangenissen verder in te dammen maar er tegelijk voor te zorgen dat de straffen uitgevoerd worden, moet er blijvend ingezet worden op de enkelband, zei Turtelboom. Ze legde uit dat ook tijdens de voorlopige hechtenis gedetineerden een enkelband moeten kunnen krijgen. Het uitspreken van werkstraffen is ook een manier om de overbevolking aan te pakken, zei ze. Dinsdagmiddag bezoekt Turtelboom nog het ressort Luik. Later deze week volgen nog Antwerpen, Bergen en Gent.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws