Loodsen presteren bij windkracht 10

Met windkracht 8 tot 9 beaufort, aanwakkerend tot regelrechte zware stormpieken van 10 beaufort, zijn de speciale Swathboten (catamarans) van het loodswezen maandag onafgebroken in het getouw gebleven.

drombouts

Administrateur-generaal Jacques D'Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) was maandag uitgesproken tevreden: "De Vlaamse Swathbeloodsingsvloot heeft deze zware test met glans doorstaan. Daarbij is aangetoond dat het afschaffen van de dure helikopterbeloodsing wel degelijk opportuun was."

Tot vorig jaar deed het AMDK bij een vliegende storm als gisteren een beroep op heli's om loodsen aan boord te brengen: een hachelijke en dure onderneming. De zeer stabiele en robuuste Swaths zouden daarentegen ook in zo'n storm operationeel blijven. Gisteren bleven zowel het 'moederschip' Wandelaar, zo'n 20 km uit de kust voor Oostende, als de Swath-tenders die loodsen aan boord brengen, werken. In de aanwakkerende storm beukten ze in op golven van gemiddeld 3,5 meter hoogte met uitschieters tot 5 meter.

Volgens D'Havé moesten in de ons omringende beloodsingsgebieden de loodsdiensten gestaakt worden en hebben de investeringen dus "ten volle hun nut bewezen".

Superschip in superstorm

In alle discretie hebben de loodsen nog een ander huzarenstukje geleverd. De 398 meter lange Emma Maersk had zondagochtend opnieuw het Deurganckdok aangelopen en vertrok 's avonds zoals gepland, maar had direct te kampen met het begin van de storm. Met windstoten tot 7 beaufort in de bochten van Bath en Hansweert hielden de loodsen het reuzenschip toch veilig op koers.

PVb

Foto GVA/AMDK: Een loodsboot klieft voor de rede van Vlissingen door de zware golven op de Westerschelde.