"Veroordeling Belkacem moet niét verbroken worden"

De veroordeling van Fouad Belkacem tot 18 maanden cel moet niét verbroken worden. Dat meende advocaat-generaal Marc Timperman van het Hof van Cassatie zopas.

Volgens hem kan belaging door één feit en heb je maar een persmisdrijf als er een tekst is. Het Hof zelf velt vermoedelijk vandaag nog een arrest.

Op 6 juni 2013 kreeg Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, 18 maanden effectieve celstraf voor aanzetten tot haat tegen niet-moslims en voor belaging van Frank Van Hecke, ex-VB-voorzitter en ex-man van Marie-Rose Morel, de overleden politica van het VB.

Assisen

Belkacem vond dat zijn zaak voor een assisenhof behandeld moest worden omdat het volgens hem een persmisdrijf was. Zo hoopte hij de dans te ontspringen, want men roept geen dure assisenhoven samen voor filmpjes op het internet. Belkacem beriep zich op een arrest van 6 maart 2012 van het Hof van Cassatie zelf. Dat vond toen en sinds dan dat iedere strafbare mening die op het internet wordt geuit een persmisdrijf is. De Antwerpse rechtbank meende echter dat er een geschreven tekst nodig is om van een persmisdrijf te spreken. Mondelinge oproepen en beelden vallen hier niet onder. Die visie deelt ook Marc Timperman. Hij besloot dat hier geen persmisdrijf was en dat Antwerpen de zaak tegen Belkacem terecht voor de correctionele rechtbank mocht behandelen.

Belaging

Belkacem vond ook dat Antwerpen het begrip "belaging" verkeerd en onwettig toepaste. "Ik plaatste maar één filmpje op het internet, ik pleegde maar één daad. Bij belaging moeten er volgens het Hof van Cassatie op 21 februari 2007 altijd meerdere daden gepleegd zijn", zo stelde hij. Timperman vond zopas van niet. "Eén gedraging, die door haar karakter (een filmpje op het internet), herhaaldelijk kan gevolgd worden kan door haar aard ook belaging zijn", betoogde hij.

Als het Hof van Cassatie zelf de visie van Timperman volgt, en dat gebeurt meestal, dan wijzigt het zijn rechtspraak op deze twee punten. Dat kan serieuze gevolgen hebben in andere zaken. Wat Cassatie ervan vindt, weten we wellicht straks.

Lees ook: Sharia4Belgium en het persmisdrijf

En: Het proces tegen Sharia4Belgium

JDW

Foto: Fouad Belkacem

Archiefbeeld Belga

Nu in het nieuws