België negatieve factor op groeiende Europese markt voor bedrijfsauto's

De Europese markt voor bestelbusjes, vrachtwagens en bussen is in september met 6,1 procent op jaarbasis gegroeid, vooral dankzij een extra werkdag. Dat blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag presenteerde. In België verloor de markt wel terrein.

De totale verkoop in de Europese Unie kwam in september op 160.038 commerciële voertuigen. In de eerste 9 maanden van dit jaar werden 1,23 miljoen nieuwe voertuigen geregistreerd, een daling van 4 procent op jaarbasis.

Duitse groei

De verschillen tussen de grote autolanden waren groot. Zo slonk de Franse automarkt in september met 1,8 procent en de Italiaanse met 3,5 procent, terwijl Duitsland een groei kende van 4,2 procent. De verkopen in het Verenigd Koninkrijk (plus 12,5 procent) en Spanje (plus 25,4 procent) namen zelfs fors toe.

In de eerste 9 maanden van dit jaar stegen de verkopen in Spanje met 1,8 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 7,9 procent. Duitsland (min 6,9 procent), Frankrijk (min 7 procent) en Italië (min 16,2 procent) lieten hier stevige dalingen zien.

Belgische daling

In België daalde de verkoop van bedrijfsvoertuigen in september tegenover een jaar eerder met 7,6 procent tot 4.336 voertuigen. Voor de periode januari-september is er in België een daling met 4,3 procent tot 48.079. De verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton) daalde in deze periode 1,7 procent tot 41.989 voertuigen.

In de categorie van middelzware en zware voertuigen was er een daling van 20,8 procent tot 5.487. Bij de bussen ten slotte, was er minieme daling van 0,8 procent tot 603. ACEA beschikte bij de berekening van de verkoopcijfers niet over gegevens van Malta.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws