3.000 kippen komen om bij ongeval

In Essen is dinsdagochtend een vrachtwagen van de weg geraakt en belandde op zijn zij in de gracht. Hij was geladen met 5.808 kippen, waarvan wellicht meer dan 3.000 dieren zijn omgekomen.

jatimmermans

Ondanks het feit dat kippenkweker Herman Peeters uit Essen met zijn eigen wagen voor de gekantelde vrachtwagen reed, heeft hij het ongeluk niet zien gebeuren. "Net voorbij de bocht merkte ik dat de vrachtwagen me niet meer volgde. Ik keerde terug en zag de vrachtwagen op zijn zij liggen. De chauffeur lag onderin de cabine. De opluchting was groot toen hij zei dat hij niets mankeerde. Ik heb hem dan naar buiten geholpen."

De vrachtwagen met kippen vertrok dinsdagochtend om 4.30 uur vanuit de Essense kippenkwekerij. "Normaal gezien rijden we langs de Moerkantsebaan, maar aangezien daar nu werken bezig zijn, zochten we onze weg via de Verbindingsweg in Essen-Hoek."

De eigenaar van de vrachtwagen, kippenslachterij Nollens uit Kruishoutem, kwam ter plaatse de schade bekijken. "Naar ik vernomen heb is de chauffeur van de weg geraakt toen hij zijn gsm opnam. Gelukkig mankeerde de chauffeur niets. Voor de kippen is het een ander verhaal. Hoe groot de schade is, kunnen we nog niet zeggen maar het is wel zeker dat veel kippen dit niet zullen overleven."

Slachterij

"Mijn kippen zo te zien, doet me toch wel wat", zegt Peeters. "We soigneren onze dieren heel goed om ze zo gezond mogelijk naar de slachterij te kunnen brengen. De kippen die nog in leven zijn worden nu goed gecontroleerd. Zelfs wanneer ze geslacht zijn, worden ze gescand op blauwe plekken en worden ze alsnog naar het vilbeluik gebracht om vernietigd te worden."

De takelwerken verliepen moeizaam. Er kwam een grote lift ter plaatse. De containers werden met een heftruck verwijderd en op een andere vrachtwagen worden geladen. Daardoor raakte de verbindingsweg in beide richtingen versperd en dat zorgde voor verkeershinder.

Margo Tilborghs

Foto & video BFM, MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio