Ook werkende Vlaming komt amper rond

Ook werkende Vlaming komt amper rond

Ook werkende Vlaming komt amper rond

Print
Heel wat hardwerkende Vlamingen houden op het einde van de maand geen cent over voor een extraatje. Het thema komt vanavond aan bod in Telefacts. Armoedeorganisaties bevestigen het probleem.

Telefacts en iVox voerden een onderzoek bij 1050 willekeurige Vlamingen. Daarbij werd gepeild of de bevraagden erin slaagden wat geld te sparen, of ruimte hadden voor extraatjes. Dat blijkt vaak niet het geval: bijna één op de drie kan geen cent opzij zetten.

Ook wordt in een kwart van de gevallen bespaard op hobby's, zoals de sport van kinderen. Evenveel mensen zeggen nooit op restaurant te kunnen gaan. Het grootste probleem is er bij alleenstaanden met kinderen. Vaste kosten die met huisvesting te maken hebben blijven na een scheiding meestal constant. Bij deze groep zegt 54 procent niets opzij te kunnen zetten.

Ook zegt 17 procent soms een dokters- of tandartsbezoek uit te stellen om budgetredenen. De organisatie Decenniumdoelen 2017, waarin dertien armoedeorganisaties het thema actueel houden, bevestigt de resultaten.

Kopje koffie

"Heel wat mensen - ook werkenden - houden niets over", zegt coördinator Anny Vermeersch. "15,6 procent kan zich geen onverwachte uitgave van 900 euro permitteren, 21,7 procent van de min-achttienjarigen kan per jaar niet één week op vakantie buitenshuis. Zelfs een kopje koffie kan er vaak niet af."

Volgens Pieter Glorieux van onderzoeksbureau iVox zien veel ondervraagden het somber in. "Ze geven aan dat hun situatie sinds 2008 is verslechterd en geloven niet dat het snel betert". De jaarlijkse Armoedebarometer van Decenniumdoelen 2017 is al even somber. "Middenin een crisis, met regeringen die vooral besparen, zien we heel weinig beweging", zegt Vermeersch. "Op deze manier komen we er niet."

SV

Foto TP

.

Nu in het nieuws