Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter voor elektriciteit

Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter voor elektriciteit Foto: archief

Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter voor elektriciteit

Print
Nooit eerder werkten zoveel Vlaams gezinnen met een budgetmeter voor hun elektriciteitsvoorziening. Dat zijn er nu 44.000. 27.000 gezinnen werken op dezelfde manier voor gas. Een absoluut record, schrijft De Morgen op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

Wie zijn energiefactuur niet meer kan betalen, kan sinds 2005 terugvallen op het systeem van de budgetmeters. Het OCMW helpt dan een betalingsplan uit te werken. Bij de instantie kunnen gezinnen een kaart opladen, die dan thuis in een budgetmeter gebruikt kan worden. Op die manier beperkt het energieverbruik zich noodgedwongen tot de meest essentiële behoeften.

Grote noodzaak

De behoefte voor zo'n budgetmeter blijkt groot, want het aantal gezinnen dat ermee werkt, blijft maar toenemen. In 2010 waren er 41.200 gezinnen met een meter, twee jaar later al 44.039. Voor budgetmeters op aardgas was er zelfs een stijging van maar liefst 50 procent: 27.232 meters in 2012. In datzelfde jaar werden voor het eerst meer dan een miljoen laadbeurten geregistreerd.

archieffoto

.

Nu in het nieuws