Jan Jambon: "Ik heb de collaboratie nooit goedgepraat"

Jan Jambon: Ik heb de collaboratie nooit goedgepraat

Jan Jambon: "Ik heb de collaboratie nooit goedgepraat"

Print
Vorige week doken foto's uit 2001 op van N-VA-kopstuk Jan Jambon tijdens een toespraak op een bijeenkomst van oud- Oostfronters. Nu reageert hij voor het eerst: "Ik heb nooit de collaboratie vergoelijkt. Integendeel, ik heb die altijd beschouwd als een historische vergissing."

"In 2001 bezocht ik als politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging tientallen verenigingen om te mobiliseren voor de betoging tegen het Lambermontakkoord", reageert Jan Jambon, N-VA-fractieleider in de Kamer. "Ik was niet de enige. Organisaties zoals het Sint-Maartensfonds werden toen druk bezocht door politici, zoals Hugo Schiltz, Vic Anciaux, Johan Sauwens, Jaak Gabriëls..."

"De vraag of ik vandaag nog zou gaan spreken voor het Sint-Maartensfonds is niet relevant, want die organisatie bestaat niet meer. Maar sinds ik in de politiek ben gestapt, stel ik me wel meer terughoudend op."

"Ik heb nooit de collaboratie vergoelijkt, want in mijn ogen was die een historische vergissing, die de Vlaamse beweging tientallen jaren achteruit heeft geslagen."

Lees ook Jan Jambon was aanwezig op extreemrechtse bijeenkomst

LM

.

Nu in het nieuws