Scheldekaaien winnen Vlaamse projectoproep "Groen in de Stad"

De geplande vernieuwing van de Antwerpse Scheldekaaien is door Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) uitgeroepen tot winnaar van de Vlaamse projectoproep "Groen in de Stad" (GidS). De wedstrijd moest een stimulans vormen voor projecten die bijdragen tot de doelstelling van Vlaanderen in Actie (ViA) om tegen 2020 van Vlaanderen een "groen en dynamisch stedengewest" te maken. De laureaat krijgt een subsidie van 250.000 euro.

drombouts

Dat de Scheldekaaien het uiteindelijk haalden van acht andere geselecteerde projecten, hebben ze eerst en vooral te danken aan het geplande Droogdokkenpark, een "belangrijke uitbreiding van de stedelijke groenvoorziening" die tevens garant zal staan voor recreatie, publieke evenementen en activiteiten in open lucht. Ook de heraanleg van de eigenlijke kaaien, met een natuurlijke getijdenoever met slikken en schorren als onderdeel van de groene Scheldeboorden, kan op heel wat lof rekenen.

"Onze doelstelling om Vlaanderen uit te bouwen tot een groen en dynamisch stedengewest kunnen we niet alleen realiseren", zegt minister Schauvliege. "Daarom stimuleren en ondersteunen we alle betrokkenen in het ontwikkelen van stedelijk groen. De expertise die er is, willen we via deze projectoproep in de kijker zetten en vooral delen met alle geïnteresseerden."

Naast de Vlaamse projectoproep is er ook 200.000 euro aan subsidies vrijgemaakt voor vier winnende provinciale GidS-projecten, die al op 25 september bekroond werden: de Wingevallei in Rotselaar (Vlaams-Brabant), het Sint-Annapark in Maldegem (Oost-Vlaanderen), het Sint-Walburgapark in Veurne (West-Vlaanderen) en de groene afwerking van de woonkern in Vorselaar (Antwerpen).

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio