Pascal Smet wil ziekteverzuim door vroege vakantiegangers meten

Pascal Smet wil ziekteverzuim door vroege vakantiegangers meten

Pascal Smet wil ziekteverzuim door vroege vakantiegangers meten

Print
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) gaat deze herfstvakantie voor het eerst meten hoeveel leerlingen onwettig afwezig zijn om op vakantie te kunnen vertrekken. Een centraal registratiesysteem moet ook in kaart brengen om welke leerlingen het gaat. Wie te vaak spijbelt, verliest mogelijk zijn schooltoelage. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het DISCIMUS-systeem registreert sinds het begin van dit schooljaar elke afwezigheid van kinderen uit de basis- of middelbare school. Voordien was elke school zelf verantwoordelijk voor het bijhouden en opvolgen van afwezigheden. Scholen moeten nu verplicht het computersysteem van het departement Onderwijs gebruiken.

Optreden

Het nieuwe systeem moet het mogelijk maken om op te treden tegen leerlingen die herhaaldelijk onwettig afwezig zijn. Leerplichtige kinderen (6 tot 18 jaar oud) krijgen bij afwezigheid voor de code 'B'. Is adt het geval tijdens 10 halve dagen op een schooljaar, dan start het CLB automatisch een begeleidingstraject op. Voor ouders van kinderen die 15 tot 30 dagen onwettig afwezig zijn, wordt de schooltoelage onder de loep genomen.

Smet blijft wel gekant tegen het voorstel van de topvrouw van het katholiek onderwijs Mieke Van Hecke. Zij wilde het kindergeld laten intrekken.

MCe, foto: Belga

MEEST RECENT