"Olifanten krijgen stress van die windturbines"

Electrawinds wil drie windturbines zetten ten oosten van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in de gemeenten Balen en Ham. De bewoners vrezen stress voor de olifanten en giraffen in de Olmense Zoo door het infrageluid dat de turbines maken.

jrosquin

Tijdens de infovergadering die Electrawinds organiseerde in de parochiezaal van Olmen, werd heel wat tegenstand geuit door de buurtbewoners, die na de vergadering bezwaarschriften uitdeelden onder de aanwezigen. Het energiebedrijf heeft plannen om drie windturbines te plaatsen langs het kanaal Dessel- Kwaadmechelen op de terreinen van Pidpa. In de provincies Antwerpen en Limburg werd een milieuvergunningsaanvraag ingediend.

Studie

Het bezwaar van de inwoners van Balen is bijzonder origineel. Volgens de buurtbewoners gaan niet alleen zijzelf maar ook de dieren in de Olmense Zoo slachtoffer worden van de geluidshinder. “Op minder dan 250 meter van de dierentuin zal een turbine komen te staan. Olifanten en giraffen zijn sowieso erg stressgevoelige dieren”, uitte inwoner Marc zijn bezorgdheid.

“Volgens een studie van de Cornell University in de Verenigde Staten heeft het infrageluid (lage tonen die niet hoorbaar zijn voor de mens, red.) van de turbines een enorm effect op savannedieren. Olifanten communiceren ook via infrageluid met elkaar. Het constant verstoren van hun communicatie kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag van de dieren. Het zou zelfs bewezen zijn dat olifanten proberen te communiceren met windturbines. Dat zijn geen gezonde situaties!”

Niet alleen het welzijn van de savannedieren in de Olmense Zoo staat ter discussie. “Het gebied is sowieso landschappelijk waardevol, we vrezen dat er veel bomen gerooid zullen worden”, zeggen Michel en Sofie uit Balen.

De opbrengst van de energie zou grotendeels worden gebruikt door Pidpa.

Sofie Verheyen Foto: Raymond Lemmens (olifanten van de Olmense Zoo)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio