Kwart meer ongevallen met voetgangers door wintertijd

Komend weekend draaien we de klok een uur terug en dat heeft een opmerkelijk effect op de verkeersveiligheid. Zo stijgt het aantal ongevallen met voetgangers met 25 procent, de dagen vlak na de invoering van de wintertijd. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

jatimmermans

Het zal komende maandag voor het eerst dit jaar volledig donker zijn als de avondspits begint. Net omdat we de klok een uur terugdraaien. "Een situatie waar alle weggebruikers aan moeten wennen", zegt Sofie Van Damme, woordvoerster van het BIVV.

Het instituut onderzocht de ongevalstatistieken van 2002 tot en met 2013. De conclusie is opmerkelijk: in de maand november, vlak na de overgang van zomer- naar wintertijd, raken gemiddeld 1197 voetgangers gewond in het verkeer. Een kwart meer dan in de maand oktober, met gemiddeld 961 letselongevallen. Ook de ernst van de ongevallen neemt in de maand na de wintertijd spectaculair (+181%) toe.

Tussen 16 en 19 uur

"Veel heeft te maken met de slechtere zichtbaarheid", stelt het BIVV. "De avond valt vroeger. De meeste ongevallen met voetgangers gebeuren dan ook tussen 16 en 19 uur. Maar er valt gemiddeld ook meer regen, het is vaak mistig en er zijn veel mensen op de baan".

Een recente studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaat nog een stap verder en zegt dat de invoering van de zomertijd het verkeer in het algemeen veiliger heeft gemaakt.

Het BIVV waarschuwt weggebruikers, en vooral voetgangers, de komende dagen en weken dan ook voor de donkere avondspits. Met de campagne 'Val op veilig, val veilig op' raden ze het dragen van reflecterende kledij dan ook sterk aan.


WB

Foto: donderdag om 17u30 (links), donderdag om 18u30 (rechts)

Foto Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER