Assisen: Kris Groffen sloeg en verkrachtte vermoedelijk ook zijn vrouw

Kris Groffen (37) uit Herenthout was een 'ervaringsdeskundige' op het gebied van wurging. Nadat hij in het verleden al meermaals de kelen van zijn ex-partners had dichtgeknepen, wist hij volgens het openbaar ministerie perfect hoe ver hij kon gaan. "Hij moet dus niet afkomen met het verhaal dat hij per ongeluk te lang geknepen heeft", stelde advocaat-generaal Alexandra Van Kelst.

jrosquin

Groffen staat voor het Antwerpse assisenhof terecht voor de doodslag op zijn echtgenote Vanessa Luyks (30). Hij zegt dat ze op 8 mei 2011 ruzie hadden gekregen in de badkamer van hun woning aan de Langstraat. Nadat ze hem meermaals geslagen had, had hij haar vastgepakt. Toen ze zich probeerde los te wringen, was ze naar beneden gezakt en waren zijn handen rond haar hals komen te liggen. Hij was zo woedend dat hij begon te knijpen.

Onderhuidse bloedingen

Het openbaar ministerie gelooft zijn verhaal niet. "Wat is daar écht gebeurd? Ongetwijfeld veel meer dan wat hij ons probeert wijs te maken. Hoe komt ze aan die onderhuidse bloedingen op beide slapen? Ik heb in zijn verklaring niets gehoord over slagen. Hoe komt ze halfnaakt in de kelder te liggen? Uit de wedersamenstelling blijkt dat haar onderbroek, haar tweede corrigerende onderbroek en haar jeans niet bij het verslepen konden afgezakt zijn."

Gelet op zijn verleden zijn er volgens de advocaat-generaal redenen genoeg om te veronderstellen dat hij Vanessa ook zwaar geslagen en verkracht heeft, maar daar wordt hij niet voor vervolgd. "Wel voor doodslag en zelfs zijn verhaaltje volstaat om hem daaraan schuldig te verklaren. Want als je minutenlang met volle kracht iemands keel dicht knijpt, dan ben je uiteraard aan het doden. Dat weet zelfs een kind", zei Van Kelst.

Ze verwees ook naar het verhoor van de beschuldigde op de eerste procesdag, waarin hij zélf had toegegeven dat hij toen heel goed wist wat hij aan het doen was. Hij besefte dat als hij zo bleef doorknijpen, dat ze dan zou sterven. Hij wist dat hij haar aan het doden was.

Respectloos gedumpt

"Daarna heeft hij haar lichaam respectloos gedumpt in de kelder zoals een zak rottend vlees. Bijna vijf maanden bleef ze daar liggen. Hele delen van haar lichaam werden weggevreten door maden, waardoor ze enkel nog via DNA-vergelijking geïdentificeerd kon worden. En intussen had hij een verdieping hoger seks met zijn ex en nieuwe vriendin. Hoe grof kun je zijn? Je hebt je naam niet gestolen, Groffen."

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio