FDF wil nertsenfokkerijen verbieden

FDF wil nertsenfokkerijen verbieden

FDF wil nertsenfokkerijen verbieden

Print
Nertsfokkerijen moeten worden verboden en mensen die bontjassen kopen moeten worden geïnformeerd over de slachtwijze van de dieren die in de jas verwerkt zijn, over de naam van die dieren en over het aantal dieren. Dat schrijft Damien Thiéry (FDF) in een wetsvoorstel dat straks door de Kamer wordt in overweging genomen.

"Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben de moed gehad om het fokken van dieren om hun pels te commercialiseren te verbieden of drastisch te bemoeilijken, maar in België kan dit nog allemaal", zo schrijft Thiéry.

Jaarlijks worden 150.000 nertsen vastgehouden in nauwe kooien van 30 op 80 op 30 centimeter. Dat is de grootte van twee schoendozen. "En nu het West-Vlaamse provinciebestuur nog maar pas een milieuvergunning heeft afgeleverd voor een nieuwe nertsenfokkerij van 107.000 diertjes zal dit dierenleed nog flink toenemen."

Het wetenschappelijke Comité van de Europese Commissie klaagde volgens het FDF al eerder de problemen van de dieren aan. De beestjes geraken erg gestresseerd, worden super agressief, sommige worden doof en blind en ze verminken ook zichzelf. Ze hebben geen mogelijkheid om te zwemmen en dat moeten nertsen wel kunnen doen.

Groen

Daarom wil het FDF nertsenkwekerijen verbieden en ook de madammen met een bontjas inlichten van wat er allemaal in hun jas zit. Al in november 2011 diende Meyrem Almaci (Groen) een soortgelijk voorstel in. Zij wilde toen dat alle nertsenkwekerijen weg zouden zijn tegen 1 januari 2014. In mei 2012 kwam Marie-Martine Schyns (cdH) ook met zo'n wetsvoorstel. Maar tot op heden vond het parlement nog geen tijd om die voorstellen te bespreken.

JDW
Archieffoto AP: Damien Thiéry

Nu in het nieuws