Ontploffing in Machelen zorgt voor elektriciteitsproblemen in hele land

Een ontploffing bij een hoogspanningsstation van netwerkbeheerder Elia in Machelen heeft voor een korte stroomonderbreking gezorgd in heel België, meldt Elia donderdag. Onder meer vervoersmaatschappijen NMBS en MIVB, en telecombedrijf Belgacom meldden problemen na de korte stroomonderbreking.

dvansant

Donderdagvoormiddag werden er werken uitgevoerd aan een hoogspanningskabel in Machelen. Bij de indienstname na de werken liep het fout. "Er vond een ontploffing plaats bij het hoogspanningsstation waardoor de stroomvoorziening kort onderbroken werd", zegt Pascale Wauters van Elia. "Maar het net ving deze onderbreking zelf op zodat het slechts om een fractie van een seconde ging." De stroomonderbreking veroorzaakte hinder in heel het land.

Hinder

De spoorwegmaatschappij NMBS maakte gewag van een stroomonderbreking op heel het net met gevolgsvertragingen. Het treinverkeer was snel weer hersteld, enkel naar de luchthaven Brussel-Nationaal hield de hinder langer aan. Iets na 12 uur meldde de NMBS op Twitter dat het treinverkeer naar de luchthaven opnieuw rijdt, met mogelijke vertragingen.

Bij de Brussel se vervoersmaatschappij MIVB zorgde de stroomonderbreking voor de ontregeling van de veiligheidssignalisatie. Hierdoor waren de metrobestuurders verplicht om trager te rijden met vertragingen tot gevolg.

Ook de telecomoperatoren maakten gewag van een kortstondige hinder. Zowel Telenet, Belgacom als Mobistar laten weten dat hun service enkele minuten onbereikbaar was maar dat sindsdien alles opnieuw normaal werkt.

Foto Stefaan Van Hul

Vastgoed

Jobs in de regio