Canberra eerste Australische regio die homohuwelijk toelaat

Canberra eerste Australische regio die homohuwelijk toelaat

Canberra eerste Australische regio die homohuwelijk toelaat

Print
Het Australisch Hoofdstedelijk Territorium heeft dinsdag het homohuwelijk wettelijk toegelaten. Canberra is daarmee de eerste Australische regio die toelaat dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen.

De meeste Australische deelstaten laten geregistreerd partnerschap tussen twee holebi's toe, maar op federaal niveau is beslist dat het huwelijk enkele tussen een man en een vrouw kan plaatsvinden.

Toch heeft heeft het parlement van het territorium Canberra nu ingestemd met het homohuwelijk. Zowel de groenen als de sociaal-democraten schaarden zich achter dat principe, de liberalen stemden tegen.

Tegen het eind van het jaar zullen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen, zo kondigde Katy Gallagher, de minister-president van de regio, aan. Ook holebikoppels uit andere Australische regio's krijgen volgens de nieuwe wet de mogelijkheid om in Canberra te trouwen.

Verwacht wordt dat de federale overheid de beslissing van Canberra zal aanvechten. De Australische parlementsleden hadden in september vorig jaar nog met een duidelijke meerderheid (98 tegen 42) het homohuwelijk verworpen. Ook de liberale Australische premier Tony Abbott verzet zich tegen het homohuwelijk, hoewel zijn zus onlangs bekendmaakte dat zij en haar vriendin zich verloofd hebben, zo merkt The Sydney Morning Herald fijntjes op.

BELGA
Foto EPA

Nu in het nieuws