Sabam in de clinch met Tomorrowland

Het dancefestival Tomorrowland is verwikkeld in een proces met de auteursrechtenvereniging Sabam. Dat bericht De Tijd. Het dispuut gaat terug tot de editie van 2010. Tomorrowland gaf toen bij Sabam een factuur aan op basis van 8.000 tickets, zegt Sabam-woordvoerder Jérôme Van Win. "Wij roken onraad omdat we in de media lazen dat het festival een groot succes was."

drombouts

Sabam trok naar de rechter omdat de organisatie geen bijkomende inlichtingen wou geven. Op die manier kreeg Sabam de toestemming om een onafhankelijke expert de boekhouding van 2010, 2011 en 2012 te laten onderzoeken. Hij besloot dat de aangiften inderdaad niet strookten met de boekhouding. Tomorrowland besliste daarop een deel van het verschil over te maken.

Over de editie van 2013 wou Tomorrowland open kaart spelen. Maar Tomorrowland betwist de facturen, omdat het die buitensporig vindt. Wellicht volgt pas in oktober volgend jaar een uitspraak van de rechter. Beide partijen willen niet kwijt om hoeveel geld het gaat.

Adviseur Caroline Curtis van Tomorrowland zegt dat de eis van Sabam in eerste aanleg werd afgewezen door de rechtbank van koophandel in Antwerpen. Curtis spaart de kritiek op Sabam niet. Zo werpt ze op dat de auteursrechtenorganisatie zich opstelt als vertegenwoordiger van alle auteurs wereldwijd, maar dat ze niet kan bewijzen dat de rechten worden geïnd voor de auteurs die ze echt vertegenwoordigt.

Foto Joren De Weerdt