Uitgewezen Franse scholiere en familie aangevallen in Kosovo

Uitgewezen Franse scholiere en familie aangevallen in Kosovo

Uitgewezen Franse scholiere en familie aangevallen in Kosovo

Print
Leonarda Dibrani, de vijftienjarige scholiere die werd uitgewezen uit Frankrijk, is zondagnamiddag met haar familie door onbekenden aangevallen in Mitrovica, de noord-Kosovaarse stad waar de familie woont sinds haar uitwijzing op 9 oktober. Dat werd vernomen bij de politie. President Hollande wordt er ondertussen van beschuldigd besluiteloos te zijn over de immigratie in Frankrijk.

Leonarda's moeder werd geslagen en werd opgenomen in het ziekenhuis, terwijl de getraumatiseerde kinderen werden opgevangen in het politiecommissariaat, klinkt het. "Dit toont aan dat de familie Dribani hier niet veilig is." In Frankrijk is ophef ontstaan nadat Leonarda op 9 oktober van de bus werd geplukt tijdens een schoolreis en samen met haar familie werd uitgewezen naar Kosovo.

Zaterdag liet de Franse president François Hollande nog weten dat Leonarda haar studies wel mocht afwerken in Frankrijk, maar dan zonder haar familie. Het meisje is niet op het voorstel ingegaan. François Hollande wordt er door het voorstel om Leonarda alleen in Frankrijk te laten studeren bovendien van beschuldigd geen beslissingen te kunnen nemen over de immigratie. "Emoties tonen mag, maar als men staatshoofd is, mag men emoties niet verwarren met de verplichtingen van de regering", aldus de sociaalliberale François Bayrou, die na zijn nederlaag bij de voorrondes van de presidentsverkiezingen in 2012 had opgeroepen om op Hollande te stemmen.

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls liet nog weten aan Journal du Dimanche dat de asielaanvraag van de familie Dibrani "al zeven keer werd verworpen en valse documenten bevatte". Hij verdedigde de president door te zeggen dat die "uit generositeit" voorstelde aan Leonarda om in Frankrijk te blijven. "Toch mogen emoties niet de enige drijfveer zijn van een politicus", voegt hij toe.

Belga
Foto AFP

MEEST RECENT