Van Hool toont eerste foto's van fabriek in Macedonië

Print

Van Hool toont eerste foto's van fabriek in Macedonië

Lier - De eerste bus die in de nieuwe fabriek in Macedonië is geproduceerd, is deze week in Koningshooikt (Lier) aangekomen. Het is een mijlpaal voor busbouwer Van Hool, die vanaf nu de wereld probeert te veroveren vanuit Koningshooikt én Skopje. CEO Filip Van Hool toont zich alvast optimistisch in een exclusief gesprek met uw krant.

"Nu werken er al 260 mensen in Skopje. De komende maanden zullen er nog een honderdtal bijkomen om ons doel van driehonderd voertuigen per jaar te halen. Op termijn willen we 500 tot 600 voertuigen per jaar bouwen en zal het personeelsbestand nog verder groeien", geeft Filip Van Hool aan.

Na het mislopen van enkele grote binnenlandse contracten uit de sector van het openbaar vervoer, onderzoekt het bedrijf enkele pistes. "We kunnen de openbare vervoersmaatschappijen zoals De Lijn in de toekomst mogelijk twee prijzen meegeven: één waarbij er in Koningshooikt geproduceerd wordt en één in Skopje. De keuze is dan aan de klant."

Wel benadrukt Van Hool dat het niet de bedoeling is om de fabriek stapsgewijs naar Skopje te verhuizen. "De standaardbussen maken we nu in Skopje. Het blijft wel onze absolute bedoeling om ons gamma coaches, bussen en industriële voertuigen die een grote meerwaarde hebben in België te blijven produceren. Wat we in Macedonië doen, is een aanvulling op onze huidige activiteiten. Markten die we kwijtgespeeld zijn in het verleden omdat we niet meer competitief waren, willen we weer innemen. We mikken ook op landen in Oost-Europa en in het Midden-Oosten. We willen binnen enkele jaren de helft meer verkopen dan vandaag."

Met de nieuwe extra fabriek gelooft Filip Van Hool dat de toekomst van het bedrijf op lange termijn verzekerd is. "Er staan hier soms nog Chinezen of Indiërs aan de deur met een grote zak geld om het bedrijf over te nemen. Ze kunnen zich de moeite besparen: Van Hool is niet te koop. We geloven rotsvast in onze toekomst als zelfstandig bedrijf met beslissingscentrum in België."

Lees het interview op een dubbele pagina in de zaterdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Bert Provoost, foto's JHS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio