Astrid vertrekt zondag op eerste prinselijke missie

Prinses Astrid vertrekt zondag in het gezelschap van verschillende ministers op haar eerste prinselijke missie naar Angola en Zuid-Afrika. Er reizen ook enkele honderden bedrijfsleiders mee. Naast de prinses stappen dit weekend onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Vlaams minister-president Kris Peeters en Waals minister-president Rudy Demotte op het vliegtuig. Ook Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten gaat mee.

mceulemans

Angola raakte pas tien jaar geleden uit de ban van een burgeroorlog, die het Afrikaanse land plaagde sinds de onafhankelijkheid in 1975. Intussen is Angola zeer afhankelijk van de internationale olieprijs. Onder meer door de economische crisis moest het land zijn economie de jongste jaren diversifiëren en het is nu ook een speler in de diamanthandel. De ontginning van olie blijft echter verantwoordelijk voor de helft van het bbp en vormt dan ook het voornaamste economische doel van de missie.

Akkoorden

Er zullen van zondag tot dinsdag verschillende akkoorden worden ondertekend tussen plaatselijke bedrijven en onder meer het Oostendse Bevisco, gespecialiseerd in visvangst, en BICS, een dochterbedrijf van Belgacom. Het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade opent een afdeling in de hoofdstad Luanda.

In Zuid-Afrika zal de Antwerpse haven de banden versterken met Transnet, de beheerder van de zeven commerciële havens in het land. De diamantindustrie in Zuid-Afrika wordt het voornaamste reisdoel van de verschillende Belgische diamantbedrijven die meereizen. Zuid-Afrika is voor zijn energievoorziening nog steeds voor 92 procent afhankelijk van steenkool, maar wil zijn uitstoot van broeikasgassen laten dalen met 34 procent tegen 2020. Daar kan onder meer het Gentse EcoNation bij helpen.

Prinses Astrid zal tot slot ook enkele projecten bezoeken die helpen in de strijd tegen aids en tuberculose.

Belga, archieffoto
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER