Touring: "En wat als er geen pechstrook is voor takeldienst?"

De mobiliteitsorganisatie Touring reageert sceptisch op het positief advies van de Vlaamse regering om takel- en andere diensten toegang te verlenen tot de pechstrook. "Dit is slechts een kleine stap vooruit", zegt Danny Smagghe van Touring vrijdag. "Wat we echt nodig hebben is een ongevallenbeheer ('incident management') en dat is in ons land totaal onbestaande."

mceulemans

Smagghe merkt op dat er op de Belgische snelwegen niet overal een pechstrook ligt. "Bij het ongeval in Jette van afgelopen maandag was er bijvoorbeeld geen pechstrook. Maar door de file rijden mogen we niet, want takelwagens zijn geen echte prioritaire voertuigen."

Oplossing voor chaos

Volgens Smagghe wordt het daarom hoog tijd dat er een centrale meldkamer komt. "Een werkgroep buigt zich al drie jaar over dit plan, maar tot nu toe horen we hier niets over. Een centrale meldkamer zou pas een oplossing zijn voor de chaos na een verkeersongeval. Takeldiensten toelaten op de pechstrook is voorlopig maar een kleine stap."

De politie is de grote stoorzender in het oplossen van het probleem. "Het lijkt wel of ze hun blauwe zwaailichten niet willen delen. Daarom wordt er nog steeds een onderscheid gemaakt tussen echte en tweederangs urgentievoertuigen. Een opdeling waardoor we veel kostbare tijd verliezen."

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER