Studenten UHasselt helpen cardiologen met techniek van spelcomputer

Twee studenten van de Universiteit Hasselt hebben de technologie van de spelcomputer Xbox gebruikt om cardiologen toe te laten met enkele eenvoudige handbewegingen X-rays te bekijken. De dokters van het Ziekenhuis Oost-Limburg tonen veel interesse in de toepassing, zo laat de UHasselt weten.

tmas

Cardiologen moeten bij hartpatiënten de katheters in het hart en de kransslagaders correct positioneren en de situatie goed kunnen evalueren. Als hulpmiddel worden daarbij vele radiologische foto's en filmpjes gemaakt. De dokter is echter volledig steriel, en moet dus een beroep doen op een assisterend verpleegkundige om de beelden voor hem klaar te zetten, te vergroten, af te spelen of door te spoelen. Een omslachtige werkwijze.

Robin Agten en Bart Suelze, twee studenten industriële ingenieurswetenschappen van de Universiteit Hasselt, komen met een oplossing. Zij hebben de software van Windows Kinect, die je in de huiskamer terugvindt in de spelcomputers van Xbox, herschreven tot een toepassing voor de cardiologen. De dokters kunnen met eenvoudige handbewegingen de filmpjes en foto's aansturen. Met de linkerhand van links naar rechts bewegen, betekent bijvoorbeeld 'doorspoelen'.

Een nieuwe equipe van andere studenten wil de techniek nu verder verfijnen zodat ook alle andere chirurgen of verpleegkundigen die in de operatiekamer livebeelden nodig hebben, deze toepassing kunnen gebruiken. Het project 'Waving at the heart' mag op veel bijval rekenen van de dokters in het Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk). Ze willen graag meewerken om de uitvinding gebruiksklaar te maken voor de praktijk.

Belga Archieffoto: de Kinect-technologie