Geïnterneerde die nooit wil vrijkomen vraagt euthanasie

Bijna dertig jaar zit Frank Van den Bleeken (50) al in de gevangenis. Hij is geïnterneerd voor zedenfeiten en moord. Omdat hij toch nooit meer vrij wil komen, hoe langer hoe meer verbitterd raakt en vol haat zit, kiest hij nu zelf voor de doodstraf via euthanasie.

jrosquin

Over zijn opsluiting wil de Antwerpenaar niet discussiëren. “Die is terecht. Ik ben een gevaar voor de maatschappij. Als ze mij morgen vrijlaten, kan ik niet garanderen dat ik niet opnieuw stommiteiten doe”, getuigt hij voor de camera van het Canvas-programma Panorama.

Van den Bleeken zit al bijna dertig jaar opgesloten. Eerst in Merksplas, de jongste jaren in de gevangenis van Turnhout waar hij 23 uur op 24 in zijn cel zit. Dat er geen tijd of middelen zijn voor een degelijke behandeling van geïnterneerden, is een oud zeer. Dus hoeft het voor hem niet meer.

Frank zit opgesloten voor zware feiten. Verkrachting en moord. Als twintiger trok hij na een fuif een meisje de bosjes in en verkrachtte haar brutaal. Toen hij daarna besefte dat ze hem zou verraden, doodde hij het meisje en dumpte haar lichaam. Het was niet zijn enige gruweldaad. Een verklaring voor zijn abnormaal gedrag, zoekt hij deels in zijn moeilijke jeugd. Zijn ouders waren zwaar alcoholverslaafd en in de instelling waar hij vervolgens geplaatst werd, werd hij naar eigen zeggen tussen zijn acht en tien jaar meermaals verkracht.

Psychisch lijden

Frank Van den Bleeken vroeg een paar jaar geleden euthanasie aan, als eerste gedetineerde in Vlaanderen. Nadien volgden er nog anderen. Momenteel loopt er volgens het bestuur van strafinrichtingen een tiental aanvragen. De Antwerpenaar voldeed volgens psychiater Micheline Roelandt perfect aan de voorwaarden, omdat hij psychisch ondraaglijk veel lijdt.

Omdat de Belgische euthanasiewetgeving verplicht om eerst alle alternatieven uit te putten, heeft Frank Van den Bleeken de Belgische overheid nu gedagvaard. In een kort geding, dat vandaag in Brussel wordt behandeld, eist hij duidelijkheid.

TG Beeld: Canvas

Panorama vanavond om 21.35 u op Canvas

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio