Expert aan het woord: Gust De Coster

Gust De Coster kan gerust een veteraan in de Belgische muziekwereld genoemd worden. De Belpop-bezieler maakte naam als mecenas van de Belgische muziekgeschiedenis. Daarbuiten stampte hij onder meer Radio Donna en Roxy FM uit de grond. De Coster maakte van Belpop zijn passie en is dus als geen ander op de hoogte van het reilen en zeilen in de Belgische muziekscène.

sstoffels

The Kids- There Will Be No Next Time

Ludo Mariman, onze strafste rockstem in één van de strafste Belpopsongs aller tijden. Bovendien vindt Ludo ook nog eens de riff van zijn leven uit. The Kids zetten de stap van punk naar no-nonsense classic rock zonder enige aarzeling. In There Will Be No Next Time loopt de ene lekkere rockriff de andere voor de voeten. Perfect nummer, perfecte sound. Wereldnummer!

Nacht Und Nebel- Beats Of Love

Nacht Und Nebel, daar kunnen we niet naast kijken. Sad but true : onze enige vertegenwoordiger in de Club 27, samen met Amy Winehouse, Brian Jones, Kurt Cobain etcetera. Maar net als deze artiesten was Patrick Nebel ook een immens talent, zeker op Belgisch niveau. Wie weet had het ook op internationaal niveau gekund, maar het heeft dus niet mogen zijn. Patrick Nebel verstond als geen ander de kunst om eenvoudige melodieën, dansbare ritmes en de toen moderne synth-sound om te zetten in aantrekkelijke popmuziek. Patrick Nebel : ons waarachtig Eighties Belpop-icoon.

De Kreuners - Ik Wil Je

Dé come-back aller tijden in Belpopland. Na hun drie legendarische albums uit het begin van de jaren '80, kenden De Kreuners enkele zwakke jaren. Door de komst van bassist Berre Bergen en drummer Ben Crabbé, onderging de band een verjongingskuur en tegelijkertijd een kwaliteitsinjectie. Ik Wil Je is de exponent. Het nummer werd meteen een grote hit in Vlaanderen Ondertussen wordt de single meegebruld door iedereen die het nummer één keer gehoord heeft.

The Pebbles- Get Around

Mijn allereerste kennismaking met Belgische pop. Even dacht ik: dit is even goed als The Beatles. Melodieuze pop dus, zoals die alleen in de sixties kon gemaakt worden . Het geheel klinkt fris en ongecompliceerd, met een mooie samenzang van Bob en Fred. Bovendien dreef het nummer op een heerlijke melodie en zoals altijd als Luk Smet meedeed : een schoon orgel.

dEUS- Little Arithmetics

Een Antwerpse Best Of zonder dEUS kan niet. Ze beschikken over een unieke sound, sterke composities en de stém van Tom Barman, kortom: internationale klasse. Ze halen J.J. Cale en The Velvet Underground aan als tijdloze favorieten, er zijn erger voorbeelden. Maar dEUS is er in geslaagd een totaal eigen muzikale weg te vinden. Met succes en terecht!

Foto: Archief

Volg het dossier in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 oktober tot zaterdag 19 oktober. Stem op uw favoriete Antwerpse nummer op www.metropoll.be

Een hele week Rock & Roll in uw krant. Vandaag: Soulsister

Simon Stoffels

MEER OVER Deus