Expert aan het woord: Stef Vanwoensel

Stef Vanwoensel is journalist bij jouw krant. Niet alleen beschikt Vanwoensel over een vlotte pen, maar ook over een indrukwekkende kennis van de Belgische cultuur. Zijn waardevolle oordeel kon niet ontbreken in het lijstje experts.

sstoffels

dEUS - Suds & Soda

In 1992 een song die met weinig te vergelijken viel, en dat is twee decennia later nog altijd zo. Gestoord, briljant en compromisloos: het soort lied dat tegen alle wetten van de muziekindustrie inging door tot de mainstream door te breken.

Millionaire- Champagne

Uit Outside the Simian Flock, het debuut van Millionaire uit 2001. Dat was de beste Belgische rockplaat sinds Worst Case Scenario van dEUS, en dit nummer doet je weer begrijpen waarom: de repetitieve riff-rock met stoner-invloeden krijgt hier het bezwerende van goede dance.

Netsky- Come alive

Ik kies dit nummer niet alleen voor zijn eigen kwaliteiten, maar ook voor 2, het album waar hij op staat. Pakken muzikaler, slimmer en melodieuzer dan het gros van wat buitenlandse tegenhangers durven te verkopen.

Clement Peerens Explosition- Vindegij mijn gat

Spijkers met koppen van het alter ego van Hugo Matthysen, een man die al zijn hele leven bewijst dat humor ernstig moet worden genomen. Hét bewijs dat Antwerpse arrogantie soms ook gespeeld is.

The Kids- There will be no next time

Altijd mooi, hoe platenfirma-bonzen zich kunnen vergissen. De grootste hit van The Kids stond immers nooit op een officieel Kids-album, maar op de Get Sprouts-compilatie. Was in een eerlijker wereld een wereldhit geweest.

Volg het dossier in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 oktober tot zaterdag 19 oktober. Stem op uw favoriete Antwerpse nummer op www.metropoll.be

Een hele week Rock & Roll in uw krant. Vandaag: Soulsister

Foto: Ludo Mariën

Simon Stoffels

MEER OVER Deus