Canadese studente eist 2.500 euro per inbreuk van Van dermeersch

Print
Canadese studente eist 2.500 euro per inbreuk van Van dermeersch

Canadese studente eist 2.500 euro per inbreuk van Van dermeersch

De Canadese studente Rosea Lake eist in een kort geding onder meer een dwangsom van 2500 euro per inbreuk van Anke Van dermeersch. De Vlaams Belang-politica zou ongevraagd een werk van Lake gebruikt hebben voor een nieuwe campagne. Op 25 oktober volgt de uitspraak.

Zoals bekend voert de beweging Vrouwen Tegen Islamisering van Van dermeersch momenteel campagne met een beeld van een vrouwenbeen (van Van dermeersch zelf, red.) waarop staat geschreven hoe in islamitische middens kennelijk wordt gereageerd op bepaalde klederdracht. Schoenenontwerper Louboutin viel de campagne ook al aan.

Rosea Lake geeft toe dat termen zoals provocatie, slet en hoer letterlijk zijn overgenomen uit haar werk, alleen is de boodschap van de Canadese totaal verschillend aan die van Van dermeersch. "Niemand hoeft jou te vertellen wat te dragen ", zegt Lake. "Dat is je eigen keuze."

Ook het licht gewijzigde campagnemateriaal, dat maandag gelanceerd werd na een kort geding van schoenenmerk Louboutin, is volgens de studente nog altijd gebaseerd op haar werk "Judgments".

De Canadese eist naast de dwangsom dat haar werk niet meer gebruikt zou worden in oude of nieuwe campagnes van Vrouwen Tegen Islamisering of het Vlaams Belang en dat het vonnis zou worden gepubliceerd.

Auteurschap

De advocaat van Van dermeersch voerde aan dat Rosea Lake niet veel te eisen heeft. Ze is volgens de wet in de Canadese provincie waar ze woont pas op haar 19 meerderjarig en ze kan dus bijgevolg geen proces aanspannen. Ondergeschikt pleitte hij dat ze het auteurschap niet had laten registreren en dat ze dus niet kon bewijzen dat het om haar werk ging. Van dermeersch had het werk ook niet gereproduceerd, waardoor er van een inbreuk op het auteursrecht geen sprake was.

Lees ook:

"Ze heeft mijn idee gestolen"
Van dermeersch krijgt ongelijk in zaak-Louboutin
Van dermeersch heeft al nieuwe affiche

JVB

Foto Photo News

MEEST RECENT