Washington hoopt dat doorbraak in begroting er vandaag komt

Washington hoopt dat doorbraak in begroting er vandaag komt

Washington hoopt dat doorbraak in begroting er vandaag komt

Print
Een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten ligt binnen handbereik en zou dinsdag kunnen worden voorgesteld, twee dagen voor de deadline waarop de VS zijn schuldenplafond bereikt en het een risico op wanbetaling loopt. Dat hebben politici maandag verklaard.

Na dagenlange blokkeringen kwamen er optimistische geluiden vanwege de chef van de democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid (foto), en zijn collega van de republikeinse minderheid, Mitch McConnell. Ze haalden daarbij de mogelijkheid aan van een snelle oplossing voor de dubbele impasse: de begroting en het verhogen van het schuldenplafond.

"Fenomenale vooruitgang"

"We hebben fenomenale vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar de vooruitgang is fenomenaal", stelde Reid na afloop van een nieuwe dag onderhandelen. Dinsdagmorgen zou een plan dat beide politici hebben uitgedokterd worden voorgelegd aan de republikeinse fractie in de Senaat.

Het optimisme werd gedeeld door het Witte Huis, zo werd vernomen bij een anonieme verantwoordelijke, maar er blijven vragen over eventuele weerstand bij de republikeinen, in de Senaat, maar vooral in het Huis van Afgevaardigden. Daar staan de republikeinen sterker onder invloed van de conservatieve Tea Party, die zich tot nu toe heeft verzet tegen elke vorm van compromis.

Compromis

Volgens verscheidene Amerikaanse media zou het compromis een maatregel bevatten waardoor de schatkist tot 7 februari zou kunnen blijven lenen en de federale staat - die sinds 1 oktober min of meer lamligt door het begrotingsconflict - opnieuw volledig aan de slag zou kunnen tot 15 januari. In ruil zouden de democraten toegiften doen over bepaalde aspecten van de wet die het gezondheidssysteem hervormt.

Belga, foto EPA

MEEST RECENT