Actiegroep eist stopzetting van uitwijzingen na dood Afghaan

Het Afghaans Collectief en advocaat Ivo Flachet (foto) eisen dat België tijdelijk stopt met de uitwijzing van Afghanen. Ze doen die oproep na de dood van de 22-jarige Aref, die naar zijn land terugkeerde omdat hij geen kans maakte op verblijfspapieren.

awillems

Het Afghaans Collectief, dat het opneemt voor Afghaanse asielzoekers in ons land, en advocaat Ivo Flachet van Progress Lawyers Network maakten gisteren melding van de dood van de jonge Afghaan. “Via zijn vriend Ajmal Arabzadah hebben we vernomen dat hij ginds vermoord is. Overdag doodgeschoten door de taliban”, zegt Ivo Flachet, die foto’s toont van het stoffelijk overschot.

De 22-jarige Aref, die afkomstig was uit de provincie Nangarhar in de regio van Kaboel, arriveerde in maart 2011 in ons land en deed in totaal vier asielaanvragen. Maar telkens werden ze afgewezen. Nadat hij nog een tijd in en rond het Brusselse Noordstation had gewoond, besliste hij om vrijwillig terug te keren naar zijn thuisland. Omdat hij anders toch zou worden gerepatrieerd. Hij stierf zeven maanden na zijn terugkeer in Afghanistan.

“Met de moord op Aref is nog maar aar eens bewezen wat we al zo vaak hebben gezegd: dat Afghanistan een land in oorlog is en dat geen enkele regio er veilig is. We vragen daarom dat er tijdelijk geen Afghaanse asielzoekers meer worden teruggestuurd”, stelt het Afghaans Collectief, dat al langer probeert druk uit te oefenen op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

44 Afghanen op vliegtuig gezet

De Block noch het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen wil reageren op de vermeende moord op de Afghaanse asielzoeker. "Wij reageren nooit op individuele dossiers. Bovendien beschikken wij over te weinig informatie. De beslissing om iemand uit te wijzen of geen asiel te verlenen wordt genomen door een onafhankelijk orgaan, namelijk het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen. Zolang we geen officiële bevestiging hebben van het overlijden en we meer gegevens hebben over de omstandigheden, lijkt het ons niet opportuun om commentaar te geven", klinkt het.

Tussen 2010 en juli 2013 werden 44 mensen gedwongen naar Afghanistan teruggestuurd. Daar zaten geen gedwongen repatriëringen in van gezinnen met minderjarige kinderen. 114 mensen keerden vrijwillig terug, onder hen vorig jaar één niet-begeleide minderjarige, en nog elf begeleide minderjarigen die met hun familie terugkeerden. In die periode vroegen 7686 mensen, die verklaarden de Afghaanse nationaliteit te bezitten, asiel aan in ons land, zo blijkt uit cijfers van staatssecretaris De Block.

Lees ook: België veel soepeler voor Afghaanse asielzoekers dan rest EU

De Block wil geen moratorium op verwijdering illegale Afghanen

TG

Vastgoed

Jobs in de regio