Weekendpunks, travestieten, discotenuekes: Iedereen welkom!

Weekendpunks, travestieten, discotenuekes: Iedereen welkom!

Weekendpunks, travestieten, discotenuekes: Iedereen welkom!

Print
Anarchie en provocatie: de punkscene zette de gevestigde orde ruim dertig jaar geleden graag het mes op de keel. Intussen leefden de punkers zich te pletter. Oudgediende Herculano Vellosa over een tijd van razzia's, weekendpunks en dancing Cinderella. Al hapert nu en dan zijn geheugen. "Een gevolg van jarenlang drugsgebruik, ja."

Toen hij in 1980 Deurne inwisselde voor de Seefhoek, was Herculano negentien. "Tot die tijd was ik bevriend met mensen uit de buurt. Zij speelden voetbal en pakten na afloop een pint op café. Nu en dan gingen ze uit hun dak op een fuif. Brave gasten, daar niet van. Maar in die groep vond ik mijn draai niet."

De muziek bracht hem in contact met een andere wereld. "In de Kloosterstraat had je jeugdhuis De Waag, waar je voor amper 20 frank zowel Belgische als buitenlandse bands aan het werk zag. Muziekcentrum Trix heette toen nog Hof ter Lo, ook daar vond je me geregeld. Maar het bekendste café was de Cinderella, aan de Stadswaag. Er werd de klok rond gefeest. Hoe we dat deden? Tja, zelf gebruikte ik speed. De punkscene stond er om bekend, drugs waren een factor die meespeelde."

"Binnen de punkscene waren er verschillende strekkingen. Zo had je de weekendpunks, zij die uitsluitend van vrijdag tot zondag een wat meer losgeslagen bestaan wilden leiden. Om dan telkens van maandag tot vrijdag weer netjes in de rij te lopen. De 'echte' punkers aanzagen hen als meelopers", lacht Herculano. "Een kleine kern - waartoe ik mezelf reken - leidde een meer volwaardig leven als punker. Wij waren continu in de weer met muziek, flyers en fanzines, de blaadjes waarin we optredens en acties aankondigden. Wij waren geëngageerd, antiracistisch en antifascistisch. Tegen de politie en de toenmalige rijkswacht leverden we veldslagen. Dat ging er best heftig aan toe, met waterkanonnen en traangasgranaten."

Volg het dossier in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 oktober tot zaterdag 19 oktober. Stem op uw favoriete Antwerpse nummer op www.gva.be/metropoll.

Een hele week Rock & Roll in uw krant. Morgen: De Kreuners

Ruben Aerts

MEEST RECENT