België pakt Somalische piratenleider op

Het federaal parket bevestigt dat de federale politie zaterdag op de luchthaven Brussels Airport Mohammed Abdi Hassan, bijgenaamd 'Afweyne' ('Grote Mond'), heeft opgepakt. De man wordt beschouwd als één van de meest beruchte en machtigste Somalische piratenleiders.

jatimmermans

Mohamed Abdi Hassan werd in de boeien geslagen toen hij op Zaventem aankwam met een vlucht vanuit Nairobi (Kenia). Hij werd naar Brugge overgebracht, waar de onderzoeksrechter hem aanhield. Wat de man in België kwam doen en hoe het Belgische gerecht hem op het spoor is gekomen, is nog onduidelijk. Het federaal parket geeft meer uitleg op een persconferentie maandagnamiddag.

Afweyne en zijn zoon worden in VN-rapporten genoemd als de meest beruchte en machtigste piraten die de voorbije jaren de kusten voor Somalië hebben geterroriseerd. Sinds 2005 zou hij met zijn piratenbende miljoenen dollar hebben verdiend met het kapen van schepen. Hij zou onder meer de hand hebben gehad in de kaping van de Belgische steenstorter Pompeï (foto). Het schip en zijn bemanning werden in 2009 zeventig dagen lang gegijzeld. Ze kwamen pas vrij nadat de reder een losgeld van 2 miljoen euro had betaald.

Afweyne verklaarde begin vorig jaar op een persconferentie te stoppen met piraterij om zich met politiek bezig te gaan houden.

Lees ook: Hoe groot is de zeepiraterij en wat doet men ertegen?

Archiefbeeld AP

MEER OVER Somalië