Collectiedag levert interessante items en verhalen op

Print

Collectiedag levert interessante items en verhalen op

Lier - Met zeven collectiedagen wil de provincie Antwerpen persoonlijke verhalen, voorwerpen, foto's en documenten uit en over de Eerste Wereldoorlog verzamelen. In Lier gebeurde zaterdag.
Een 35-tal mensen uit Lier en ruime omgeving daagde in cultuurcentrum De Mol op met allerlei voorwerpen: vooral medailles en brevetten. Toch waren er enkele zaken bij die extra in het oog sprongen. Zo bracht Gerda Lemmens uit Wommelgem enkele sjaaltjes mee. "Die sjaaltjes zijn een voorbeeld van de herdenkingsindustrie die al in 1915 ontstaan is. Mensen wilden dus een aandenken aan de oorlog, terwijl die nog volop bezig was", vernemen we van erfgoedcoördinator Jeroen Janssens.

Lut Volckaerts uit Lier heeft een door Koning Albert I ondertekend brevet mee, die daarmee hulde brengt aan haar grootvader Victor. "Ik heb dit samen met nog vijf medailles en de bijbehorende brevetten van mijn moeder gekregen", zegt ze.

De opvallendste vondst van de dag waren foto's van opgravingen van gesneuvelde militairen in 1915 door de stad Lier. "De soldaten werden tijdens de Slag om Antwerpen begraven waar ze stierven. De stad Lier organiseerde blijkbaar een soort van begrafenisdienst, liet de lijken opgraven en ze herbegraven aan de Mechelsesteenweg. Foto's van zulke opgravingen zijn zeer zeldzaam: ik heb ze in ieder geval nog nooit eerder gezien", zegt Jeroen Janssens.

Alle voorwerpen werden geregistreerd en zijn te zien op de www.europeana1914-1918.eu/nl

Chris VAN ROMPAEY

Foto's CVR
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio