Dijlestad dimt sfeerverlichting

Print

Dijlestad dimt sfeerverlichting

Mechelen - In de omgeving van de Mechelse Grote Markt was het zaterdag een stuk donkerder dan gewoonlijk, en dat had alles te maken met de 'Nacht van de Duisternis'.
Tijdens de donkerste nacht van het jaar, dit jaar op 12 oktober, doven zoveel mogelijk steden en gemeenten hun openbare verlichting om hun energieverbruik in te perken. Met deze jaarlijkse campagne zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker. Samen roepen ze steden en gemeenten op om zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op één avond, zonder dat de veiligheid eronder lijdt.

Ook Mechelen draagt zijn steentje bij. De verlichting op de Grote Markt van het stadhuis, de Sint-Romboutskathedraal, het Schepenhuis en het postkantoor werd om 18u gedoofd. Ook de sfeerverlichting van de O.L.Vrouw-over-de-Dijlekerk, de Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden werd gedimd.

Door deel te nemen aan dit initiatief wil de stad Mechelen haar bewoners sensibiliseren en aanzetten tot rationeel energiegebruik. Deze actie past in het ambitieuze energie- en klimaatbeleid. Mechelen wil als eerste stad in Vlaanderen haar impact op het klimaat neutraliseren.

Schepen van Duurzaamheid en Energie Marina De Bie (Groen) wil slimmer en zuiniger verlichten. “Er wordt vaak te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Ook het bioritme van planten en dieren lijdt onderlichtvervuiling. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. De stedelijke ledverlichting is alvast voorzien op slimme toepassingen zoals het automatisch dimmen wanneer er geen beweging waargenomen wordt. Hopelijk kunnen we hier snel werk van maken", stelt ze.

SVH

Foto's Sven Van Haezendonck

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio